Blog 2019

2019.02.26. – Velkommen til to nye livsfaser

I august 2002 deltog jeg i et kursus, hvor gæstetaleren var Jytte Hilden. Indlægget handlede om hvordan vi kvinder kan fastholde vores arbejde, selv efter alle andre mener, at vi har nået pensionsalderen, og dermed ikke længere er at regne for et fagligt aktiv … Selv efter så mange år husker jeg stadig den gejst og karisma, som vi alle fik del i den aften. Nedenstående er derfor Jytte Hildens tanker og reflektioner, mens jeg har tilladt mig at indlede med et strejf fra mit liv også.

Jeg håber, at dette kan sætte gang i dine tanker og ønsker for din fremtid; i og udenfor arbejdsmarkedet.

Min oldemor havde tre, min mormor og farmor havde fire og min mor og jeg har fem, kan ske der bliver plads til en mere, når mine nevøer bliver ældre. Måske, måske ikke.

Det er livsafsnit, jeg snakker om.

Min oldemor; Kerstine Mikkelsen er født i 1875. Bedste Stine og hendes generation kunne, da hun var lille, se frem til en tid som barn, så blev hun konfirmeret og var pludselig voksen. Hun blev gift og gik hjemme og passede min mormor og hendes 13 søskende. Min oldemor var 36 da hun fik min mormor og mormor var en af de yngste. Efter at have født sine 14 børn var oldemor gammel målt med sin egen alen og med samfundets øjne. Jeg ved ikke hvor gammel oldemor blev men på billederne ser det ud til, at hun blev meget gammel. Og jeg er sikker på, at hun ikke troede, at det kunne være anderledes.

Altså tre livsafsnit til kvinden født sidst i 1800-tallet; barn, voksen og gammel. Med al respekt for det at være gammel, så var det lang tid i et helt kvindeliv.

Min mormor; Sigrid Kirstine er født i 1911 og min farmor; Nathalia Wilhelda Zenia er født i 1904. Min mormor var 23 da hun fik min mor og min farmor var 30 da hun fik min far. De var heldige for i deres generation blev der opfundet en ungdomsalder, den tids unge blev kaldt backfisch, senere i min mors ungdom hed det teenager, hvad det egentlig kaldes i dag er meget svært at følge med i; Tweens måske. Jeg husker ikke at min mormor havde andre jobs end at passe morfar og være en dejlig mormor, når vi alle kom på besøg. Og min morfar var staldkarl på forskellige gårde da han var yngre og senere arbejdede han en del år hos plastik fabriken Rosti hvor de bl.a. lavede Margrethe-skåle.

Farmor syede net i kælderen i min fars gamle værelse og min lillebror og jeg hjalp med at trække plastik over de håndtag som min farmor syede. Jeg husker ikke, at farmor havde udearbejde. Farfar var bager på Røde Vejrmølle og langt senere kan jeg huske, at han blev alt-mulig-mand hos Ford i Albertslund. Min farmor mistede jeg 2 uger før min konfirmation og min mormor havde jeg heldigvis langt op i voksenalderen. Begge overlevede de deres ægtefæller. Men mere end 1/3 af deres liv var de altså gamle. Og ingen af dem troede, at det kunne være anderledes og jeg tror egentlig også, at de begge var tilfredse med hver deres liv som værende deres ægtemænds hustruer og værtinder, når familien samledes omkring. Jeg så dem aldrig sure eller bedrøvede. Hverken min farmor eller mormor nåede at opleve mine nevøer.

Så er vi oppe på fire livsafsnit til kvinden født først i 1900-tallet; barn, ung, voksen og gammel.

Min mor er født i 1934 og kom ud og tjene fra hun var 16 år gammel. Hendes skolegang var langt fra stabil fordi de altid havde pligter derhjemme som kom i første række. Min mor og far blev gift i 1956 og i 1959 og 1962 blev min lillebror og jeg født. Mens vi var små gik mor hjemme og først efter vi var startet i skole begyndte hun på forskellige jobs dels på fabrik, som sælger hos både Aage Müller og Vallak Sko i Roskilde. Efter hun blev pensioneret fortsatte hun dels som mentor for en gruppe indvandrerkvinder og dels som havemand i byens aktivitets- og frivillighedscenter. I dag er hun 85 og er besøgsven én gang om ugen.

Min mor er dermed oppe på fem livsafsnit; barn, ung, voksen, senior og gammel.

Har du tænkt over hvor mange livsafsnit du har? Og hvad du vil bruge dem til?

Tilbage til forside

01.01.2019. – Velkommen til et nyt år

Rigtig godt nytår til alle. Jeg bliver altid lidt stille på denne første dag i et nyt år. Joh, selvom det kan være svært at tro så syntes jeg, at der er noget andægtigt og tankevækkende, når et sprit nyt kalenderår venter.

Andægtig fordi jeg føler, at jeg skal være ydmyg overfor muligheden for at få lov at bruge endnu et år på lige det jeg har lyst til. Og tankevækkende fordi de seneste 365 dage er forsvundet som dug for solen. Og så er der jo ingen garanti for i morgen for nogle af os og derfor syntes jeg, at man skal være taknemmelig for hver dag man får.

Så du hendes majestæt Dronningens nytårstale igår? Fantastisk som hun hvert år formår at ramme lige ind i hjertet på os alle. Altid en sætning eller et emne som vi alle husker i løbet af året der kommer. Sidste år skulle vi huske at være unyttige og i år skal vi kigge op og ind i øjnene på vores medmennesker og vise næste kærlighed. Jeg indrømmer, at jeg er royal dybt inde i hjertet men dygtige kvinder har jeg respekt for. Og vores dronning er både dygtig og empatisk.